Montage- og lægningsvejledning for lamelplankegulve fra WT Gulve

Læggevejledning til lamelplankegulve

Valg af læggemetode

Valg af korrekt lægningsmetode er vigtigt for et godt slutresultat uden at gulvet senere begynder at vride sig, revne eller løfte sig. Der er flere måder at lægge et lamelplankegulv korrekt på. Men som regel er der dog altid kun én metode, som er det bedste valg, og det er derfor vigtigt at kunne vurdere situationen rigtigt.

Til at bestemme dette valg har vi opstillet nogle generelle tips og råd.

Svømmende gulv

Den klart billigste og nemmeste metode at lægge et gulv på. Gulvet ligger i princippet bare løst ovenpå et eksisterende plant undergulv – typisk et trægulv eller betongulv. Det mest velegnede gulv til denne lægningsmetode er lamelplank med klik-system. Klik-systemet fungerer i modsætning til fer & not som en lås, så gulvet holdes i skak.

Man kan også anvende denne læggemetode for lamelplank med fer & not, hvor disse limes til hinanden. Men kun hvis gulvet er bygget op af 3-lag og mindst er 20 mm i tykkelse. 2-lags gulve bør aldrig lægges svømmende, da limen i fer & not ikke kan holde spændingerne i ave over tid. Undtagelse: 2–lags gulve med tykkelse på 30 mm eller derover kan lægges svømmende.

Fuldlimet gulv

Typisk anvendes denne type gulvlægning, hvor der ikke er plads nok til at lave en undergulvskonstruktion. Både massive gulve og lamelplank kan fuldlimes. Der er en masse forhold at kontrollere omkring den relative fugt og temperaturen i betonen, inden man kan påbegynde denne lægge metode. Man anvender altid en tandspartel, som fordeler limforbruget jævnt på bagsidens overflade. Man skal huske en bred tandspartel og sørge for at finde en velegnet lim. Vi anbefaler elastiske PU lime f.eks. Casco 3476, eller 2M teknologi Chimiver. Se under gulvtilbehør.

Gulv skruet fordækt

denne metode, hvor skruerne skrues skråt igennem fer’en ned i undergulvet anvendes for lamelplank kun ovenpå et eksisterende trægulv som undergulv eller på en træplade. Man kan ikke montere klikgulve på denne måde. I modsætning til massive gulve kan en billigere type skrue anvendes til montering af lamelplank, og man behøver ikke at for bore huller til skruerne. Lamelplank under 20 mm i tykkelsen bør aldrig monteres fordækt på bjælkelag, da gulvets konstruktion med krydsfiner ikke har samme brudstyrke som et massivt gulv. Endvidere bør bjælkeafstanden for en 3-lags lamelplank på f.eks. 21 mm være lidt kortere (60-65 cm). Vi anbefaler ikke at skrue 2-lags gulve fordækt medmindre at tykkelsen er 30 mm eller derover.

Dertil kommer forskellige hensyn som støj, isolering, pladsmangel osv., der også spiller ind på hvilken metoden, som man bør vælge. Men man bør aldrig gå på kompromis med reglerne for korrekt gulvlægning, fordi de besværliggør arbejdsprocessen, dræner pengepungen eller betyder afkald på komfort eller æstetik.

Da udgangspunktet fra hjem til hjem kan være meget individuelt, så anbefaler vi, at man altid grundigt undersøger alle forhold først og gerne indhenter gode råd og vejledning, inden man går i gang.

Adresse
Meterbuen 6, bygning 4B
2740 Skovlunde
Kontaktinfo
Åbningstider
Mandag + Fredag: Efter aftale
Tirsdag - Torsdag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 13:00